Från köpstopp till miljonär

Handlar om min resa från fattig till att nå mitt mål att bli miljonär innan jag blir 40 år 2015. Målet nåddes redan september 2013. Nu vill jag inspirera andra att man kan om man vill.

Halvårssummering av gratissaker

Publicerad 2012-06-30 19:45:24 i Allmänt

Nu började jag bokföra ordentligt först i slutet på mars, så jag har lite dålig koll på januari och februari. Men av det som jag har bokfört så har jag fått saker till ett värde av 7800 kr!!! hur bra är inte det egentligen? Det handlar alltså om mobilkuponger på godis, läsk, vatten, mat m.m., testpaneler där man får testa olika saker, undersökningspaneler där man får antingen pengar eller poäng för att svara på frågor och piontblog där man får poäng för att blogga. Jag har förutom saker fått presentkort på 1500 och 500 i rena pengar. Idag handlade jag för 100 kr och fick tillbaka tio! Jag hämtade bl.a ut en Almondy tårta som kostade 50 men kupongen var värd 60... Det blev även en gratis middag i form av en portion Findus world selection och så en fazer chokladkaka ill efterrätt. Gratis är alltid gott men ibland smakar det extra bra...

Resultat i juni

Publicerad 2012-06-30 19:35:16 i Allmänt

Det blev en väldigt dyr månad. Alla räkningar utom villaförsäkringen skulle betalas nu. Sophämtning, el, tv agift plus de vanliga utgifternasom ajg har varje månad. Plus då bilköpet. Men hade jag inte köpt bilen så hade jag klarat målet med 800" innan sista juni. 807 skulle det ha blivit, istället landade jag på 755. Inkomsterna blev lite extra lön eftersom det räknats fel i april och maj. Och lite skatteåterbäring. I övrigt det vanliga. Barnbidrag, underhåll, dock inte det extra från pappan, a-kassa. Inte heller någon lön från nåt extrajobb eftersom jag inte gjorde något i maj. Men i juni har jag gjort två stycken så en liten slant extra blir det i juli.
 
Inkomster: 21866
Utgifter: 59819
Summa: -37953

Bilköp

Publicerad 2012-06-27 12:30:10 i Allmänt

Ja då har jag nu köpt en planerad bil. Naturligtvis kontant. Och jag räknar med att jag ska få igen nästan hälften när jag säljer min gamla bil. I bästa fall. Men minst 20000 bör jag få för den i alla fall. Hoppas jag... Hur som helst så gör detta bilköp och att jag inte sålt den andra än att jag ligger på 20000 minus i min plan för vad jag ska ha sparat innan året är slut. Och just denna månad på dryga 37000 minus. Men det ordnar sig. Det är ett halvår kvar av året och som sagt minst 20" hoppas jag få in inom en snar framtid. Måste bara städa tvätta fota och lägga ut gamla bilen på blocet och hoppas på det bästa. Skulle jag inte sälja den skulle jag behöva spara 12000 per månad resten av året för att nå årets mål. Men så illa kommer det ju inte att bli.

Sen till det positiva. Den nya bilen kommer att göra att jag sparar i runda slängar 5000 per år. Dels så är försäkringen 1200 billigare. Skatten 500 billigare. Den drar hälften så mycket bränsle, och det är en disel som är billigare att tanka. Sen så ska den vara billigare att repa efter vad jag har hört. Och den är fem år nyare så den ska förhoppningsvis inte behövas repas alls på ett tag.

Men om jag blir nöjd med den återstår att se. Det går ju inte att jämföra komfort och liknande med en stor bil som jag är van att köra. Men betydligt lättare att parkera en minibil så det är positivt. Den är ännu inte hämtad. På lördag får jag hem den.

Boende idag

Publicerad 2012-06-09 16:25:53 i Allmänt

Man kanske kan undra hur jag kunde ha bara lite drygt 5000 i utgifter i maj, trots att jag skrev hyra som en utgift. Men denna hyra är ett huslån som jag betalar på som hyra. Jag äger inte huset utan det gör min pappa. Men jag är hans enda barn, och efter några år med sjukdomar så orkar han inte bo kvar utan bor nu i lägenhet, så jag bor i huset. Eftersom det ändå är jag som kommer att ärva huset, eller pengarna om det är så att han säljer huset, så har han väl tyckt att jag inte ska köpa ut honom utan jag betalar alla räkningar och lånet. Detta gör ju även att jag får väldigt ojämna boendekostander. Vissa månader kan det kosta 12000, andra 2000. Har man hyreslägenhet så är ju hyran densamma alla månader.

Resultatet i maj

Publicerad 2012-06-09 15:54:26 i Allmänt

Maj var en bra månad. Mycket inkomster och lite utgifter. Sådana månader har man max ett par ggr per år om ens det. Jag hade inga av räkningarna som kommer kvartalsvis eller halvår eller år eller varannan månad. Endast de fasta som är varje månad. Vilket är hyra, csn, underhåll, tv, internet och sparande till barnen. Utöver det så har jag tankat och såklart ätit mat. Inkomsterna bestod av den vanliga lönen från kommunen, lön från ett av mina extrajobb, underhåll det vanliga, och extra underhåll som kommer när pappan behagar betala, och så barnbidrag.

Inkomster: 22848
Utgifter : 5316
Summa 17532

Alltså har jag i maj sparat lågt över de plaerade 6820. Kvar att spara detta år är 37028. Vilket skulle ge ett snitt på 5289 kr kommande 7 månader. Men målet är att ändå spara minst 6820 i snitt eftersom jag vet att det blir svårt i början på nästa år att lyckas med det. Dessutom har jag planer på att byta bil, till en mindre och bensinsnålare och med lägre skatt. Som i längden blir billigare men kommer att kosta lite mer i inköp än vad jag kan få för min nuvarande.

Läget idag

Publicerad 2012-06-03 20:48:38 i Allmänt

Jag räknar alla pengar som en del på väg mot miljonen. Alltså även mitt IPS sparande, trots att jag ju inte kommer att kunna plocka ut som pengarna vid 40. Men tanken är inte att jag ska ha en miljon och sen plocka ut och bränna dom. Alla sparkonton, fondkonton och kontanter jag har hemma är medräknade.
Just nu har jag 795337 kronor. Jag räknade i början på maj vad jag behöver spara varje månad för att nå mitt mål. Summan landade på 6820 kr. Under vintern kommer det antagligen att bli svårt med skenande elräkningar. Men under sommaren kommer det att bli mer, så ett snitt på det ska inte vara några problem.
Delmålet just nu är 800 000 innan denna månad är slut.

Var pengarna kommer från

Publicerad 2012-06-02 23:08:28 i Allmänt

Det är ju faktiskt lite så att ju mindre man tjänar desto mer får man från annat håll och ju mer man tjänar desto mindre får man. Ta skatten till att börja med, tjänar du lite betalar du mindre i skatt. Tjänar du mycket betalar du mycket skatt. Har du ett barn som du betalar underhåll för, så betalar du mer ju mer du tjänar. Har du låg inkomst får du bostadsbidrag, som minskar i takt med att inkomsten ökar.

Mitt yngsta barn bor hos mig på heltid. Pappan bor i norge och ska enligt norska regler betala underhåll utifrån lönen. Jag fick ett beslut 2005 att jag ska ha 2300 norska kronor i månaden av honom. Vilket han inte betalade. Efter många om och men fick jag hjälp av norska indrivningsmydigheten och började få pengar visa månader för ett par år sen. Men han har tydligen så många andra skulder så det är inte alla månader det går något till mig. Men barnbidrag har jag ju varje månad.

Jag har några extrajobb där det kommer in lite pengar nästan varje månad. Det är inte mycket, men många bäckar små... Jag jobbar åt flera undersökningsföretag som jag gör underökningar i butiker åt. Det kan handla om att göra en anonym koll. Eller att stå och göra enkäter med kunder. Hur ofta jag får uppdrag varierar. Även betalningen varierar.

Lönen från ordinarie jobb har jag ju varit inne på i tidigare inlägg.

Övriga inkomster kommer ibland från Tradera. Jag säljer framförallt barnkläder på tradera. Vilket brukar gå ganska bra. Och i dagens konsumtionssamhälle är det ett bra alternativ. Varför ska man slänga fullt dugliga kläder som någon annan kan ha glädje av.

Annat som inte är rena pengar men som gör att jag sparar pengar är massa gratisgrejer. Jag är med i paneler där man får poäng och kan byta till presentkort eller saker. Jag är även med i Smartson och Buzzador där  man får testa lite allt möjligt. En hel del livsmedelsprodukter. Som juice, godis, pizza, kakor, bröd, youghurt m.m. Sen så delar facebook ut en hel del gratis. Eller snare företag som släpper en ny produkt delar ut på sin facebooksida för att få folk att testa. Ibland har det delats ut gratisprover på hemsidor. På detta sätt har jag bland annat fått gratis mascara, tårta, glass, läsk, och mycket annat. Vidare så bloggar jag på pointblog. Som inte är en riktig blogg utan man får rubiker som man ska skriva om och så får man poäng för det. På det sättet får jag presentkort på 100 kr var tredje vecka. Dessa använder jag till presenter, så jag lägger inte längre pengar på presenter och julklappar.

Jag gör inga större investeringar. Men lite får man ju i ränta på sparkonton. Och i bästa fall så stiger fonderna så där har jag in en slant.

De största besaringarna gör jag genom att tänka efter före. Köper inte en massa onödiga prylar som jag inte behöver, köper aldrig märkeskläder. Handlar på Tradera och på rea. Köper mat till extrapriser. Går sällan ut och äter. Resor intresserar mig inte så där bränns inte heller massa pengar. Jag köper nya teknikprylar när något går sönder, inte för att ha det senaste. Jag har bara tjocktv, för dom funkar ju så varför köpa plattv nu. Har inte nån iphone eller ipad. Jag har en laptop som är tre år och en vanlig mobil, funkar utmärkt. Och bara för att jag nu tjänar mer så betyder inte det att jag köper mer grejer, istället sparar jag betydligt mer. Vilket gör att jag inte kommer ha några problem att nå mitt mål.

Husbygge

Publicerad 2012-06-02 22:18:56 i Allmänt

2006 började jag och min före detta sambo bygga hus. Vi gjorde detta helt utan lån. Vi byggde allt själva, hade endast en vvs kille som kopplade in jordvärmepumpen. Sen kopplade en bekant som är elare in elen. Vi byggde under två år. Varenda krona från våra inkomster gick rakt in i  bygget. Jag tog även och tömde mina sparkonton. Fonderna var kvar, och naturligtvis IPS sparandet, det går ju inte att röra även om man vill det. Men allt annat var tomt, och vi köpte inget till oss själva under dessa år, om det inte var absolut nödvändigt. Inga kläder eller onödig prylar.
2008 flyttade vi in, då var det så gott som färdigt invändigt. Men en del kvar utvändigt. Det blev ett billigt boende med vattenburen jordvärme. Sen så delade vi på sophämtning med grannen, och hade egen brunn. Och utan lån så vart det ju inga sådana kostnader. Så då kunde man börja spara pengar igen. När man har låga boende kostnader och dessutom är två personer som delar på de man har, då kan man spara en hel del. Trots att jag vid denna tidpunkt bara hade ut ca 10 000 kr per månad vilket ju inte är så mycket.
2009 då vi inte längre hade något att göra tillsammans så sågs vi knappt mer och separerade. Jag bodde kvar i huset fram till förra sommaren. Då blev jag utlöst från huset med halva summan som vi hade lagt ut på bygget, vilket också motsvarade den del som jag hade lagt ut. Så över en natt hade jag plötsligt 350 000 extra på mitt konto. Plus det jag hade hunnit spara under två år, och det jag aldrig hade plockat ut från mina fonder. Exakta summan just då vet jag inte. Men nånstans där började väl tankarna om att det borde inte vara omöjligt att få ihop en miljon nån gång i framtiden.

Vägen mot målet, sparkonton

Publicerad 2012-06-02 21:41:05 i Allmänt

Trots låga inkomster så har jag alltid sparat, mer eller mindre. Jag kanske har överdrivet många konton, men jag har dessa till olika saker.
Vid 23 år började jag pensionsspara, då 300 kr per månad. Detta uttökades för ca 10 år sen med ett till IPS konto dit det går 200 kr per månad. Men eftersom man aldrig kan veta hur det ska gå med fonder, och man måste ju dessutom betala skatt på dessa pengar när man får dem utbetalade. Så då öppade jag ett nytt sparkonto för 5 år sedan, som jag döpt till pensionsspar. Dit för jag över 300 kr per månad. Dessa pengar har jag tänkat att jag inte ska röra vad som än händer före pension. Detta konto är det med högsta räntan som fanns när jag öppnade det.
Vidare så har jag i ca 12 år haft ett fondkonto dit det går 300 kr per månad. Öppnade senare ytterligare ett fondkonto dit det går 200 kr per månad. Dessa pengar har jag aldrig rört. Det enda jag gör är att jag ca en gång per år lägger till någon ny fond och ändrar fördelningen av insättningarna. Jag har även ett bilsparkonto som jag öppnade för ett par år sedan, dit jag för över 500 kr per månad, så att det ska finna pengar om bilen går sönder, om jag ska köpa nya däck, eller om jag ska byta bil.
Summa sumarum så sparar jag alltså MINST 1800 kronor per månad. Detta har med tiden blivit en hel del. Exakt hur mycket går jag in på senare, jag vill först förklara lite andra bitar vart jag fått pengar ifrån och hur jag har kunnat spara så mycket. Och när jag kom fram till att jag ska ha som mål att få ihop en miljon innan 40.



Min bakgrund

Publicerad 2012-06-02 21:00:34 i Allmänt

Mina föräldrar har aldrig varit rika. Mamma som underbetald förskolelärare och pappa som snickare på BPA tills att dom la ner här i stan, då blev det aktivitetsstöd under mer än tio år fram till pensionen.
Vid 17 års ålder var jag med i en bilolycka som kom att påverka resten av mitt liv då jag fick whiplash. Jag flyttade hemifrån vid 19. Fick barn vid 20 och hade då föräldrapenning på 60 kr/dag. Började plugga på distans på halvtid för att få halvt studielån när dottern var 5 månader.
Under de följande 12 åren pluggade jag ett par år. Hade deltidsjobb och hamnade i karusellen med utredningar, arbetsprövningar och sjukskrivningar under flera år pga min nackskada. Sen pluggade jag igen under ett år 2007-2008, då med målet att få ett jobb. Det blev grunden i företagsekonomi och jag jobbade sedan deltid under tre år som underbetald kontorist på en liten enskild firma och skötte bokföringen och alla andra kontorssysslor.
För ett år sedan blev jag arbetslös under sommaren. Gick under hösten återigen en utbildning. Denna gång till personlig assistent. Fick jobb direkt i december 2011, först som vikarie och är sedan 1 juni anställd. Som alla vet så har man usla löner inom vård omsorg. Att ta hand om människor är inte värt mycket tydligen. Jag har alltså inte tjänat stora pengar någonsin. Tvärtom, under sjukskrivningar och arbetsprövningar och perioder i arbetslöshet så har jag legat under existensminimum. Men, jag har alltid klarat mig ändå. Och har dessutom för det mesta kunnat spara! Jag har ett studielån, men i övrigt inga lån och skulle aldrig komma på tanken att låna pengar.

Har man inte råd ska man inget köpa! Spara först, köpa sen.

Folk har aldrig fattat hur jag har överlevt. Men det handlar om att man måste anpassa sig. Till och med nu så ifrågasätts det varför jag bara jobbar 80% och hur jag klarar mig med sån dålig lön. Men jag är rik nu! Jag har aldrig tjänat så mycket som jag gör nu. Dels har jag aldrig klarat av att jobba så mycket. Men tack vare ett bra schema där jag som mest jobbar 4 dagar i streck så orkar jag detta. I och med anställningen fick jag löneförhöjning, så nu tjänar jag 20000 i månaden, minus 20% då naturligtvis eftersom jag inte jobbar 100% 16400 plus ob ger mellan 14-15000 i månaden rakt i handen. Det är ju hur mycket som helst! Med utgifter på ca 9000 i månaden kan jag spara många tusenlappar varje månad. Och jag har inte långt alls kvar till mitt mål, som nog alla skulle påstå borde vara omjligt för mig att nå. Närmare detaljer om detta i ett annat inlägg så småningom.

Detta var ett litet sammandrag om ungefär hur min ekonomi har sett ut under mitt liv.

Varför spara

Publicerad 2012-06-02 17:03:22 i Allmänt

Många människor sparar ingenting. De lever upp alla inkomster fortast möjligt. Och ofta spelar det ingen roll hur mycket man tjänar, för ju mer man tjänar desto större utgifter skaffar man sig. Det tycker jag är ett ganska dumt levnadssätt. Visst, man vet aldrig om man lever i morgon. Så tänker en del, man har ingen glädje av pengarna om man är död, och man kan bli överkörd av en buss i morgon. Men, har man barn så har dom något att ärva som kanske kan göra livet lättare för dem. Så det är aldrig fel att spara. Och man vet aldrig, kanske man blir 100 år.

Jag har aldrig jobbat heltid, vilket innebär att jag kommer ha en usel pension. Så jag kan behöva något att leva på när den dagen kommer. Innan dess vet man inte heller vad som händer. Kanske jag blir sjuk eller skadad och kan inte jobba, men men dagens regler så får man ju knappt sjukpenning fast man är döende. Då kan ett sparkapital komma väl till hands.

En buffert bör alla ha. Man behöver nödvändigtvis inte ha en miljon, men lite pengar för oförutsedda utgifter. Hur stor den summan ska vara de råder det delade meningar om. Men om man tänker att man blir arbetslös och att det i värsta fall kan ta ett par månader innan akassan kommer i gång, och att man då dessutom lever på 20% mindre i inkomst. Då ären buffert bra. Bor man i hus kan vad som helst hända när som helst. Varmvattenberedaren kanske måste bytas ut. Eller så går frysen sönder. Saker som inte är billiga och som måste bytas ganska omgående.

En annan bra orsak till att spara är att man aldrig bör låna pengar. Man ska kunna köpa det man behöver kontant. Inklusive bilar. De flesta kan ha svårt att köpa ett hus kontant. Men till och med det har jag gjort! Mer om det framöver. Men ett boende är ofta en bra investering så det kan vara acceptabelt att låna till. Även studielån kan vara acceptabelt om man är ung och inte hunnit spara och utbildningen leder till ett bra arbete. Men låna ALDRIG till något annat. Särskilt inte till en tv, dator, och andra saker som snabbt sjunker i värde så att när den väl är färdigbetalt har den inte något värde alls. Detta ska man SPARA till.

Varför en blogg

Publicerad 2012-06-02 11:21:12 i Allmänt

Jag fick en tanke i morse att jag borde börja blogg igen. Jag startade en blogg 2009 när jag bestämde mig för att ha ett helt år med köpstopp. Jag skrev då om mitt köpstoppsår, hur det gick och så där, men det blev lite andra saker också. Och när köpstoppsåret var slut så blev det helt annat och en salig röra av allt möjligt. Så i slutet på 2010 skrev jag mitt sista inlägg där. Jag har en annan blogg, där syftet till stor del är att tjäna på den. Den är dels kopplad till Gratisbio så jag får poäng dit varje gång jag gör ett inlägg, och inläggen jag gör är ofta reklam för olika produkter och jag får då saker för att jag bloggat om dom. Eller så skriver jag bara vad jag har fått tag på för gratis saker även om jag inte behöver det. Men nu vill jag ha det lite mer seriöst känner jag. Där jag för min egen del redovisar hur det går så att jag har koll. Och för att kanske andra ska kunna inspireras och förstå att man inte behöver tjäna mycket pengar för att kunna bli rik. Man behöver inte vara fattig fast man tjänar lite. Så jag tänker berätta lite om HUR jag gjort för att nå målet, som jag är övertygad om att jag kommer att nå. Och som sagt samtidigt redovisa framstegen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela