Från köpstopp till miljonär

Handlar om min resa från fattig till att nå mitt mål att bli miljonär innan jag blir 40 år 2015. Målet nåddes redan september 2013. Nu vill jag inspirera andra att man kan om man vill.

Resultat juni

Publicerad 2013-06-30 18:31:00 i Allmänt

Många räkningar denna månad. Boendekostnader på 8000, sommarens resor betalda m.m. Men samtidigt den högsta lönen jag fått i hela mitt liv. Sett till vad jag har kvar så är det sämsta månaden hitills i år, men ändå en rejäl slant över. Och då har jag ändå inte fått nåt underhåll, för tredje månaden i rad. Inte helt oväntat då han skrev till vår dotter att han inte kan träffa henne i sommar som planerat för dom har renoverat köket och har inte råd... Så då har jag svaret på det uteblivna underhållet. Men jag överlever gott och väl i alla fall. Som tur är. 
Juli kommer nog inte att bli så dyr, varken med räkningar eller nåt annat. Har en del födelsedagar, men presenter är fixade. Men däremot kommer jag att få nästan lika mycket i lön som denna månad, minus ett par hundra. Så då blir det ett högt sparande. 
 
Men denna månad såg ut så här:
 
Inkomster   25557
Utgifter       20015
Summa        5542
 
Fruktansvärt mycket utgifter alltså, men flera tusen mer i inkomster än vanligt oxå, så det blev plus även denna månad. 
 

Matlåde tips

Publicerad 2013-06-24 10:23:37 i Allmänt

För mig är det helt självklart att man inte äter lunch ute, men har förstått att det finns många många som bränner massor med pengar på uteluncher varje dag. Själv har inte jag nåt personalrum eftersom jag jobbar hemma hos mina brukare så jag åker hem och äter varje rast. Har som tur är bara 3 km hem. Så jag hade kunnat vara en av dom där som äter ute varje dag, eftersom jag inte kan ta med mig nån matlåda. Men de allra flesta har ju ett personalrum  med en micro. Så då säger jag: TA MED EN MATLÅDA! Det är inte svårt eller jobbigt på nåt sätt. Laga dubbelt så myket mat som du brukar hemma, så får du över till en eller kanske två elelr fler matlådor. Det tar inte längre tid att koka 4 portioner makaroner istället för 2, eller göra dubbel sats köttfärs eller vad det än är man lagar för mat. 
 
Om det känns jobbigt, gör en liten enkel uträkning. Om du äter ute för 75 kr, och äter ute 5 dagar i veckan så blir det ca 18000 kr på ett år! Och sen tar du två minuter och funderar  på vad du skulle vilja göra för 18000 kr. Det borde vara ett bra sätt att motivera sig att göra matlådor.
 Visst kostar det ju att laga mat hemma oxå, men istället för 75 kr så kanske din lunch kostar 5 kr. Och de är inte alltid det räcker med 75 kr heller. Jag som aldrig äter lunch ute har inte så bra koll, men jag vet vad ett skrovmål eller en pizza kostar, och jag vet vad en dagens kostar på vissa ställen. Så 75 är nog ett bra genomsnitt. 
 
Om du nu lagade så god mat så det inte blev nånting över, då är det bättre att köpa en fryst färdigrätt för 20 kr än en 75 kronors dagens. Men låt inte det heller bli en vana. Dels är det billigare att laga hemma, och så går man upp i vilkt av dom där färdigrätterna. Tro mig jag vet. Levde på såna en period för 7-8 år sen, och gick upp flera kilo. Och jag går inte upp i vikt i första taget. 

Chockad

Publicerad 2013-06-21 07:42:04 i Allmänt

Jag kollade min lön. Och blev helt stum av chock. Jag kommer denna månad att få ut 19300!!!! helt sjukt mycket. När jag stirrat på siffrorna en stund kollade jag preliminära lönen nästa månad, 19100!!!!! Chock igen... Denna månad är för att vi fått höjd lön och får retroaktivt från april. Och för att jag har jobbat extra, varav en dag var på övertid. Och så hade jag några timmar på fyllnadstid, och så lite storhelgstillägg för att jag jobbade pingsthelgen. 
På julis lön får jag övertid för förra helgen, och storhelgsob för att jag jobbar denna helg. Så visst jag har ju såklart jobbat för det, och offrat ledig tid. Men att det skulle göra sån enorm skillnad hade jag inte föreställt mig. Jag som tyckte jag hade väldigt hög lön förra månaden med 16000, då hade jag gått utbildning på ledig tid plus att jag fick storhelgsob för påsken. Det normala för mig är att jag får mellan 14-15000 så 19 är ju vansinnigt mycket mer!  Ge mig mer extrajobb på helgerna med övertidsersättning, och sätt mig på alla storhelger. Jag skulle inte klaga... Hade jag vart kvar på min gamla arbetsplats så hade jag inte fått dessa pengar. Då skulle jag vart ledig midsommar, och jag hade inte fått dessa extrapass som jag nu har haft. Så förutom att jag trivs sååå mycket bättre nu så tjänar jag dessutom mer. Har det ganska bra just nu...
 
 
Glad midsommar på er! Nu ska jag till jobbet och fira med min brukare. 
 
 

Dollarmiljonär

Publicerad 2013-06-19 23:08:19 i Allmänt

Det pratades miljonärer på radion. Att man numera ska vara dollarmiljonär för att det ska räknas. Miljonär i svenska kronor är inget märkvärdigt, kronan är värd för lite, det finns massvis med sek miljonärer. Kanske man ska ha det som mål istället... nä, skulle inte tro det. Jag behöver inte ens 6-7 miljoner. Skulle inte kunna göra av med så mycket pengar. 
Men om man gillar ordet miljonär, men har lite svårt att spara ihop en miljon i svenska kronor, så kan man ju räkna om i nån annan valuta. Kanske Ungerska pengar, de är bara 31000 sek. Eller Vietnamesiska, endast 365 kr, det kan ju vem som helst spara till i alla fall.. Ja nä de var inte ens intressant. Bäst att sova så jag orkar ta vara på min enda lediga dag denna vecka, som är i morgon. Jobbar 49 timmmar denna vecka. 

Nödvändigt ont tips

Publicerad 2013-06-19 22:53:57 i Allmänt

Ja vi tjejer/kvinnor har ju ett nödväntigt ont vi måste köpa varje månad. Inget vidare kul att lägga pengar på tamponger. Men det behöver man inte! Om ni inte har upptäckt R.e.d.d.så kolla in dom. Man får ett paket gratis varje månad, men om det inte räcker så kan man även prenumerera, och det är billigt och man får dom hem i brevlådan så man slipper komma ihåg att gå och köpa. JAg har varit med där över ett år. Med två tonårsdöttrar så går de ju som åt en del sånt, och ju mindre man behöver betala för det desto bättre. Dessutom får man ofta prover på andra saker. 

Hårdkörning

Publicerad 2013-06-16 20:29:00 i Allmänt

Ja nu kanske inte jag kommer att skriva så mycket här på några veckor, jag får se om jag orkar och hinner nåt inlägg ibland. Nästa vecka kommer jag att jobba sex dagar och fredag - söndag är det hela dagar till kl 21. Kommer att ha 5-6 dagar per vecka, och 6 av 9 helger. Utöver det så har jag tänkt hinna träna löpning minst två dagar i veckan, plus att jag tänker springa alla onsdagslopp. Så tre dagars löpning. Plus såklart att jag ska gå på hundpromenader, och de är ju bra om man hinner laga och äta mat ibland oxå. Men så mycket m er kommer jag nog inte att ha tid för. Men orka kommer jag nog, hoppas jag. Dels är det sommar, det är ljust, jag är mycket piggare, sover mindre, nacken är bättre, bara pga sommaren. Sen så är jag piggare av träningen, och nacken är bättre av sjukgymnastik och akupunktur. Men efter de fem första veckorna som är riktigt hektiska, med mer än heltid vissa veckor, kommer nog de sista veckorna kännas som semester, då jobbar jag bara ungefär 65%
 
HA en bra sommar, vare sig ni jobbar extra för att kunna spara, eller bli av med skulder. Eller om ni har semester hela sommaren. 
 
 

App tips

Publicerad 2013-06-16 10:22:00 i Allmänt

Om ni har en smartphone, så ladda ner nån ekonomiapp. Viken sort beror ju på just ditt behov. Men det finns tex enkla appar där du skriver in inkomsten, och sen skriver in allt du handlar. Och du kan lägga in sakerna i olika kategorier, som mat, nöje, kläder mm. Mobilen har man ju för det mesta med sig. och det är inte jobbigare att skriva in summan i appen än det är att betala. Är det kö kan man ju spendera kötiden med att skriva in om man har koll på hur mycket man handlat för. Just den appen jag har heter Smart budget. Men det finns fler. 
 
Min bank har en annan smart grej, vet inte om fler banker har det? Jag har laddat ner deras app och då ser jag snabbsaldo med en enkel inloggning. Kan även betala räkningar med bankid appen. Men inte nog med det, det finns nåt som heter microspar. Där är tanken att varje gång du går förbi nånting som du tänker att det där ska jag köpa, men så låter du bli, för du tänker till ett ögonbllick och inser att du behöver inte den grejen. Då skriver du in den summan du just har sparat, och så förs det över från ditt konto som du normalt tar pengar för att betala med, till ett sparkonto. Tyckte jag var jättesmart. Man kan även skriva ett mål, om det är nåt särskilt man vill spara till och hur mycket man måste spara. Då kan man tänka sen "nu kan jag köpa den här saken som jag verkligen vill ha eller behöver, för pengar jag skulle ha brännt på massa onödigt" 

Slut på ledighet

Publicerad 2013-06-13 19:00:37 i Allmänt

Ja de var sista dagen jag var ledig då. Skulle varit ledig 17 dagar var det först tänkt, sen skulle jag ha in tre dagar brevidgång, men de var väl ok. Sen har jag fått en massa förfrågningar om vik för att det inte finns folk! Det finns alltså massa arbetslösa människor, så varför är det så svårt att hitta vikarier? Det har pratats om det mycket senaste veckan på nyheterna, i alla fall dom lokala nyheterna. Stor vikariebrist i sommar. Helt galet. Vill folk inte jobba eller? Men hur som helst, förra veckan jobbade jag alltså tre timmar på mitt gamla jobb, och fick veta alla dagar och ställen där det fattades, och sa att jag kan ev ta nåt enstaka pass om det krisar. Men eftersom jag ska jobba mer än heltid närmaste fem veckorna så behöver jag vara lite ledig nu innan. Men jag har tagit på mig 4½ timme i morgon och 4½ timme på lördag. Men det är ju korta dagar så det är väl ok ändå. Och ekonomiskt är det bra. I morgon går jag på fyllnadstid, som är ca 25 kr extra och på lördag går jag på övertid som är mycket mer än så. Tror vi har närmare 300 kr i timmen på övertid. Vilket många inte tycker är märkvärdig för de har dom alltid. Men jobbar man i detta yrke så är det jättemycket pengar. 
Räknade just ut att denna extratid plus skatten blir ganska exakt lika mycket som min nya dator kostade. Så ja, jag har jobbat ihop till den redan. Ganska nöjd är jag med det. 

Träningsmål

Publicerad 2013-06-10 12:49:49 i Allmänt

Man kan sätta upp mål för allt i livet. Vissa männiksor behöver mål för allt för att komma nån vart, andra behöver det för stora saker. Jag behöver det för träning. Jag är usel på att träna. Oftast håller jag på ca två månader per år, sen har jag tröttnat och tränar inte mer resten av året. För två år sen funkade löpträning inför en tävling som då var i juni. Funderade på samma sak i år, men hittade bara lopp som var i maj eller början på juni, då har snön inte ens försvunnit så jag kan inte ens börja träna då. Men nu har jag hittat nåt. Det ska gå onsdagslopp varje onsdag i tolv veckor. Sen går det även ett tufft lopp sista augusti i fjällmiljö. Jag har bestämt mig för att köra ALLA onsdagslopp!   Så även om jag tröttnar på att träna hemma så blir det i alla fall en gång i veckan. Jag har nu tränat nästan tre veckor lite lugnt, första loppet går denna vecka. Man väljer mellan 2,5 och 6,5 km. Jag klarar redan nu 2,5 även om det går lååångsamt. Så det ska jag köra på närmaste månaden eller tills jag klarar ta mig runt 6,5 utan att dö.. 
För att motivera mig själv lite så har jag beställt lite nya träningskläder. Fanns en del superbilligt på Zalandos rea. De är ju även fraktfritt där så riskfritt att prova. Är det nåt som inte passar så skickar jag tillbaka. Det blev en träningsbh, en t-shirt, ett linne och ett par knälånga löparbyxor. Såna byxor äger jag inte, bh har jag men den är inget vidare bekväm så jag testar en ny. Sen behöver jag ju faktiskt inte nåt linne eller t-shirt, men lite måste man unna sig. Större chans att jag verkligen gör det när jag lagt pengar på det. 
Kostar 20 kr per lopp, då är det inga funktionärer efter vägen och inga vätskekontroller som det normalt brukar vara, men vanliga lopp brukar oxå kosta 100-200 kr. Sista veckan vinner dom aktivaste priser. Jag siktar på förstapriset som är löparskor från Intersport. Men då måste jag vara med på alla. Förra året var det två vinnare av skorna och dom var båda med i alla lopp. Det var då två andra pristagare som missat ett var och fem tredjepristagare som missat två. Så det gäller verkligen att ligga i om man ska vinna nåt. Fast det är även utlottning varje vecka. En lokal butik är sponsor varje vecka och delar ut presentkort till tre personer. 

Sätt upp ett mål

Publicerad 2013-06-08 11:26:26 i Allmänt

Det är vilktigt att ha mål i livet. Utan mål blir det ofta inget gjort. Man kan tänka att jag ska börja spara. Men så köper man upp hela lönen på onödigt dyra kläder tex. Eller så sparar man ett tag och så hittar man en ny mobil som man vill ha och så var dom sparade pengarna borta. Men har man ett mål så blir det lättare. Som namnet på bloggen säger så har jag ett tydligt mål. Ett sånt stort mål kanske känns overkligt och omöjligt. Men sätter man ett mindre mål så känns det inte så svårt. Tex Jag vill spara 100 000 på tio år. Räknar man på saken så ser man att det är ju bara 10000 per år, eller 833 kr per månadeller 27 kr per dag. Även det kan kännas mycket för någon som aldrig sparat förut. Men jag lovar, om man bara ger sig den på det, och prioriterar och tänker efter lite innan man köper alla saker man egentlgien inte behöver, så då kan dom allra flesta spara den summan oavsett vilken lön man har. Exempelvis rökare eldar ju upp mer än 27 kr per dag. Så har man råd med det då har man råd att spara 100 000.. En del fikar på stan var och varannan dag, eller köper kaffe på jobbet. Då kanske man ska ta med sig en termos kaffe hemifrån istället så sparar man massor. Många betalar för att äta på jobbet, eller går ut och äter flera gånger i veckan. Ta med matlåda oftare istället och spara en massa slantar. Ta cykeln istället för bilen. Köp storpack när det är billigt och gör storkok istället för att småhandla. Ja det finns många sätt att spara in på 27 kr per dag. Bara testa sig fram vad som passar dig bäst. 

Skatten kommer och går

Publicerad 2013-06-06 18:11:50 i Allmänt

Ja men lagom till man får tillbkáka på skatten så går datorn sönder! Men 2500 räcker ju inte riktigt till. Men jag har hunnit jobba extra några timmar denna vecka, Det är sjukt dåligt med vikarier, så fem dagar efter att jag slutat mitt gamla jobb så var jag tillbaka som vikarie... på övertid blev det så de blir en tusenlapp extra där ungefär. Kan bli nån dag till jag får jobba nästa vecka, fast jag egentligen ska vara ledig tio dagar nu. 
Fast jag brukar aldrig räkna skatten som nåt extra som man ska bränna direkt, detta var ett nödväntigt ont, hade inte köpt enny dator om den inte gått sönder. Men man läser hela tiden på fb bland annat att nu har jag fått tillbaka på skatten och nu ska jag köpa det och det. Men egentlgien är det ju pengar som du skulle fått tidigare men det har dragits för mycket på din lön. Mén man kan ju se det som ett sparande, och en del sparar för att bränna det sen.. ja de finns många sätt att tänka. Och var och en gör som dom själva vill. Men istället för att bränna pengarna kan man ju sätta in dom på ett sparkonto, eller köpa aktier eller fonder. Så växer dom lite till. 

Resultat Maj 2013

Publicerad 2013-06-01 11:43:00 i Resultat

Jodå, jag gjorde det! Jag har nått och kommit över årets mål redan i maj! Jag har sparat 1297 kr mer än jag skulle gjort på hela det här året. Så vad gör jag resten av året då? Det är frågan, men svaret har jag inte ännu. Spara på som vanligt och nå slutmålet i år, eller spara lite mindre till det målet och istället spara till renoverng av huset och börja så smått med det. Eller bränna pengar på helt onödiga grejer... med de är ju som inte riktigt min grej.. Ja men jag hinner fundera när jag är ledig så mycket närmaste två veckorna. 
Jag skrev lite i ett tidigare inlägg varför det gick så bra denna månad, men lite kort då: Jag har högre lön än nånsin tidigare, för jag har vart på massa utbildningsdagar på min lediga tid. Och jag hade väldigt lite räkningar denna månad, ingen elräkning och inte extrakostnader. 
Resultatet då:
 
Inkomster   20239
Utgifter         6247
Summa     13992
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela