Från köpstopp till miljonär

Handlar om min resa från fattig till att nå mitt mål att bli miljonär innan jag blir 40 år 2015. Målet nåddes redan september 2013. Nu vill jag inspirera andra att man kan om man vill.

Dags att lägga upp en plan

Publicerad 2013-08-31 18:53:27 i Allmänt

Jag hade kontuerna av en plan för ett par dagar sen, men nu minns jag inte alls vad jag tänkte. Jo lite minns jag men inte direkt ändå. Jag ska lägga upp en budget på nåt sätt var planen i alla fall. 
Troligtvis så kommer jag att nå mitt mål i september! 1 år och tre månader för tidigt. Om jag nu inte väljer att gå till tandläkaren, lämna bilen på verkstan, och att nåt dyrt går sönder samma månad. Jag behöver gå till tandläkaren och har säkert hål, men jag har inga besvär så det är ingen panik. Jag behöver lämna bilen till verkstan för det är en lampa som lyser ibland,kan vara bra att åtgärda innan jag ska besikta den, men jag har tid i november, så ingen panik. Sen vet man ju inte. Varmvattenberedaren är väl största bekymret, går den så är det panik. Och dyrt. annars har jag väl inget jag måste byta genast kanske. Går frysen i köket sönder så har jag en i garaget. Går tvn sönder så har jag en tjocktv kvar. Går mobilen sönder så har jag en i reserv. 
 
Men planen då. När jag nått målet så tänker jag lägga det jag sparar i olika högar, exakt vilka har jag inte bestämt ännu. Hur mycket som ska gå till varje hög har jag inte heller funderat så mycket på. Men tex en del till renovering, en del till nöjen. Vad då ska ingå i nöjen måste jag fundera på, ska det vara att köpa nåt extra jag inte behöver men vill ha, ska det ingå resor där, eller bara rena nöjen som att gå på bio, ut och fika osv? Ska jag  ha en egen del till inköp av vill ha grejer? Som ny mobil , nya kläder? Ska jag sätta en del på mat? En extra liten hög som jag tar av för att gå ut och äta, eller handla mat som jag annars sällan köper för jag anser det vara för dyrt. Ska jag spara mer i fonder, ska jag börja spara i aktier? Ska en del gå till investeringar? Ska jag spara till ett framtida bilbyte? Ja frågorna är många, det tål att funderas på. Men jag ska inte bara fortsätta lägga pengar på konton och inte använda dom. Jag har ju en plan för miljonen, och den ska räcka till dom planerna. 

Resultat augusti

Publicerad 2013-08-31 15:09:46 i Allmänt

Fortfarande inget underhåll. Och strulet med semestern gör att jag får semesterersättningen först i september. Men gjort lite extrajobb och inte så mycket utgifter. Årets lägsta elräkning. En hel del sparat blev det ändå. 
 
Inkomster    19564
Utgifter         8426  
Summa       11138

Snart ny månad

Publicerad 2013-08-28 21:45:27 i Allmänt

Ny månad, slut semster och börjar jobba och plugga samtidigt, men det ska väl gå bra, det är bara skola 6 timmar i vackan, plugga får man göra på fritiden, det är väl de som jag inte vet hur mycket tid det kommer att ta, men de är inte så att man får betyg, eller de kanske man får jag vet inte, men inga betyg som kommer att betyda nånting i alla fall. Så spela roll om man inte klarar det. Men många jobbar heltid och ska gå den kursen, jag jobbar bara 69% så nog borde de väl gå. 
 
Ingenting stämmer i mitt lönebesked denna månad, men jag får ju det jag får, är det fel så får jag väl mer eller mindre nästa månad. Men det ser då ut som att jag fårr lön och inte semsterersättning. Men jag har ju semster så jag kan ju inte få lön  när jag inte jobbar. Dessutom är det helt fel på dagarna. Jag har plötsligt bara 16 semsterdagar. Varför då?? Alltså jag har fått 16 i år. Men jag har ju jobbat i 1½ år så de är ju inte som att jag är nyanställd och därför får så lite.Men de är ju helsnurrigt i vilket fall. Förra sommaren hade jag 19 trots att jag bara jobbat ett halvår.
 
Känns som att det här blev ett  meningslöst inlägg. Känns lite så hela tiden  nu med denna blogg, som att jag inte tillför nånting vettigt längre. Har börjat skriva i min gamla blogg igen oxå. Inte för att jag skriver  nåt vettigt där heller nu, men, ja jag vet inte. Har jag blivit ointressant.. Eller bara tappat inspirationen. Vet inte riktigt vad jag ska skriva om.

Semestrat

Publicerad 2013-08-23 09:51:36 i Allmänt

Ja men då har jag varit på en liten semestertripp. Gick inte mycket pengar alls. Resan var bokad redan i juni och betald då. Sen hade jag ett gäng presentkort och Wrappar som jag använde. Sen ringde jag sj för det var lite strul med platserna på ditvägen, då sa dom att det blivit fel och som kompensation fick vi gå in på Pressbyrån på centralen och handla för 100 kr. Och så jagade jag livbojar i livbojsjakten och fick 125 kr att hämta ut grejer för. Totalt gick det 250 kr för mig! För ett par jeans och en tröja på halva reapriset och så åt vi ute en dag. Presentkorten har jag fått genom att göra underökningar i panelerna jag är med i. Wrappar de får man om nån ger det till en, men då måste man vara med på facebook. Livbojsjakten var nåt som trygghansa anordnade, men det är slut nu. 
Väl hemma så kom ett paket som jag beställt från Yougove med en Le creuset kruka och en Eva solo karaff. 
Har även nog med poäng nu hos Middagshjälpen så att jag kan ta ut en gjutjärnsgryta från Le creuset, värde närmare 2000! Fast jag har inte beställt den ännu för det är så mycket annat jag skulle vilja ha. Ska fundera på saken några dagar. Verkligen lyxproblem. Men det är skönt att ha lyxproblem ibland oxå. 
 
Strulet med min semester löste sig under veckan, efter att min administratör fått lite skäll av lönekontoret... Men det blir ingen hög lön denna månad. Eller snarare, den blir rätt  normal. Men jag blev ju bortskämd under juni och jli med sjukt hög lön, så nu har jag 5000 mindre igen. 

Semesterersättning

Publicerad 2013-08-16 07:29:52 i Allmänt

Ja jag får se om jag får någon denna månad, och hur många dagar jag får för. Det är ännu inte klart för ingen vet hur dom ska göra med mig, dom ha aldrig vart med om detta förut. Jag tillhörde omr 5 förut, nu har jag vart semestervikarie på omr 3, så nu ska jag ha gått tillbaka till omr 5, fast min brukare finnns inte kvar så mitt gamla schema finns inte längre i systemet. 1 sept börjar jag på min nya tjänst som är i  omr 3. Men just nu är jag lixom inte nånstans. Så dom har inte ens kunnat bevilja min semster eftersom jag itne är nånstans.. fast jag har semester.. jättekonstigt och förvirrande.. Så just nu står  min preliminära lön på exakt 7000 kr, det är vad jag har hunnit jobba ihop denna månad plus ob för förra månaden. Men får jag in get nu så kommer det ju nästa månad. Och jag är tacksam för att jag har mitt sparande. för då behöver jag aldrig oroa m ig när det händer såna här saker. Pengar finns alltid. 

EN bra handläggare

Publicerad 2013-08-05 10:25:24 i Allmänt

Det är inte ofta  man får prata med någon som har svar på alla frågor utan att man blir skickad vidare. Fick äntligen svar på mina frågor om underhåll. Jag har nu inte fått något sedan i mars. Pappan har alltså struntat i att betala. Han bor i nogre och där är lite andra regler, så jag ska ha 2500 norska kronor varje månad. Vilket jag kanske fått två ggr på de nio år han bott där. Flera månader per år kommer ingenting. Inget ovanligt så jag riger inte fk i första taget. Dom kan ändå inget göra förrän en viss tid har gått. Men jag fick ett telefonnummer till norska indrivningsmyndigheten och hans norska personnummer så att jag själv kan ringa dit och kolla varför dom inte driver inte pengarna. 
Jag fick även veta vad som händer med skulden i framtiden. Det är en  preskriberingstid på tio år. Så nästa år börjar skulden minska, och jag tappar chansen till att få tillbaka allt. När hon sen fyller 18 år så övergår skulden till henne och hon har chans att få pengar upp till tio år om han fortfarande har en skuld så länge. 
MEn, han har sagt till henne att dom kanske ska flytta till sverige igen, kanske nästa år. OCh då driver ju inte norska myndigheterna in nåt mer, och inte heller fk, utan då får jag själv gå till kronofogden för att dom ska kunna driva in skulden. Och då är det ju bara den gamla skulden som drivs in. Då är han inte längre skyldig att betala några 2500 längre. Ja jag är ju så van att inte få nånting, eller att få kanske 3 eller 500 kr bara, så det spelar ingen roll. 
Men bra att få svar. HAr försökt maila, men får inte alls svar på det jag frågat. HAr ringt, men dom kan inte svara då heller. Nu ringde en handläggare upp mig, en som inte bara sa " vi kan inget göra än" Fler såna som kan sitt jobb tack..

Spanar på kök

Publicerad 2013-08-04 09:50:54 i Allmänt

Är inte så hemskt långt kvar innan jag når mitt mål. Har ju funderat lite vad jag ska göra sen. Hela huset behöver ju renoveras. Började med att kolla vad det skulle kosta att renovera köket. Sådär en 45-50000, och byter jag golv i köket så måste jag nästan göra det i hallen som nu hänger ihop, och byter jag golv måste jag ju tapetsera om, och gör jag det i hallen så måste jag göra det i vardagsrummet och övre hallen med. Så jag kommer säkert inte under 60000. Men det slutar ju inte där heller. Vad som egentlgien är i störst behov av renovering är tvättstugan. Där har inget gjorts på 33 år. Och snart måste varmvattenberedaren bytas. Men jag skulle vilja ha nån annan värme, fjärrvärme eller bergvärme. Ett sånt byte skulle kosta minst 100000. Och sen byta till kakel och klinker. Om nåt år måste det  målas om utvändigt. Då vill jag byta färg. blir dubbelt så dyrt. Kanske 10000. Och byte av ytterdörr och garagedörrar. Sen har några grannar bytt fönster, så kanske man borde göra det oxå. Ja jag skulle säkert göra av med 250 000 minst på att renovera hela huset. Om jag gör allt själv. Vilket jag såklart inte kan. Och hantverkare är sjukt dyra. Så, nja, det får nog vara ett tag till. Köket är inte katastrofalt. Luckorna målades vita för sådär 25 år sen, så det är ok. Var gula från början. Spisen är ca 5 år. Kyl och frys likaså. Ca 5-6 år sen det målades så det ska inte behava göras på 5 år. Och även om tvättstugan är gräsligt ful så, ja man är inte där så mycket. De är väl om beredaren går sönder så måste den ju bytas genast, annars är det inget måste att renovera just nu. Så jag kan nog spara ett par år i alla fall innan jag påbörjar renoveringarna. 
 
Alltså, släppa tankar på renovering just nu. Spara till det ett par år. SEN börja renovera. 

Outlet tips

Publicerad 2013-08-03 11:25:00 i Allmänt

Om man nu tycker att märken är viktigt. Finns olika anledningar till varför man gör det, en del för att man är mer inne om m an har ett visst märke, en del för att det är status  med vissa märken. En del för att dom tycker att dyra märken är bättre kvalitet. Jag tycker märken är rena vansinnet, varför skulle jag betala för ett märke? Ett par jeans är ett par jeans oavsett om jag betalar 49 kr för dom eller 2000. Jag tröttnar på dom lika fort för det. Men det är min åsikt alla är vi olika. Ni som nu är märkesfantaster kan ju åtminstone besöka outletbutiker. Där det ofta är runt halva priset. Just nu är det dessutom rea även i outleten. Så om man betalar 70% mindre i pris på en märkesgrej så blir det nästan ett ok pris. Men som kläder skulle jag fortfarande inte köpa. Men andra grejer som man ska ha i många år, som kanske kanske kan hålla lite bättre om det är ett känt märke. Då skulle jag satsa på en outletrea. Ska besöka Barkaby när jag åker till sthlm om ett par veckor. Här har vi tyvärr ingen outlet på nånting.  

Lite lönestrul

Publicerad 2013-08-02 11:18:00 i Allmänt

Jag går som semstervikarie till 11 augusti, sen har jag semester i tre veckor, frågan är bara från vad?? Det verkar ingen veta. Jag är anställd på nya tjänsten från 1 september. Har ju fortfarande en tjänst, men tillhör ingen brukare under min semester så dom vet inte vart dom ska sätta mig. Eftersom antalet semesterdagar som dras beror på schemat, hur många dagar man skulle ha jobbat under den perioden. Men jag har ju inget schema då. Så för tillfället står det på mitt preliminära lönebesked för augusti att jag får 7000 kr. För tiden 1-11 august. Ja de ordnar sig säkert, men får jag semester lön efter det nya så blir det ju lägre än om man går efter det gamla. Får kolla igen om en vecka och se om det ordnat sig, annars får jag ligga på och tjata på dom så jag inte blir utan pengar, brytdatum är 15e så före det måste det vara ordnat. Ja inte blir jag ju utan, men 7000 räcker itne riktigt när jag kommer att få elräkningen och några till räkningar denna månad.

Resultat juli

Publicerad 2013-08-01 08:56:00 i Allmänt

Blev inget rekord i sparande. Men inte långt ifrån. Inte så mycket utgifter och ganska höga inkomster. Framöver kommer inkomsterna såklart att minska när jag börjar jobba mindre. Samtidigt som utgifterna kommer att öka av flera anledningar som jag återkommer till framöver. Men spara kommer jag att göra i alla fall. blir lite lägre summor bara. 
 
Inkomster   22768
Utgifter        5596
Summa     17172

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela