Från köpstopp till miljonär

Handlar om min resa från fattig till att nå mitt mål att bli miljonär innan jag blir 40 år 2015. Målet nåddes redan september 2013. Nu vill jag inspirera andra att man kan om man vill.

Hinner spara...

Publicerad 2013-09-26 10:07:31 i Allmänt

...en miljon till innan jag kommer till tandläkaren. Nu har jag äntligen fått tummen ur och ringt dit. Har tänkt tanken i över ett år men dragit mig för det. Tandäkare är inte roliga, och dyra är dom. Men fick veta att dom har en kölista, som jag inte stod på. Men nu gör jag det, men dom kommer troligtvis inte komma fram till mig detta år.. Kanske i början på nästa år. Och eftersom jag gjort en pott som jag kallar hälsa i mitt framtida sparande, och jag anser att tandvård är hälsa. Så kommer jag att ha sparade pengar där när det väl är dags, då kommer det inte svida så mycket även om jag skulle ha flera hål. 
 
Mer tråkiga kostnader är bilen. Men jag tror inte det är nåt akut jättedyrt. Jag måste nog byta olja snart. Men tror inte det är nåt större fel som inte går genom besiktingen. Så jag hinner förhoppningsvis spara även i den potten tills det blir nån större kostnad. Där har jag tänkt att det jag sparar ska gå till rep och nya däck och sånt. Inte till att tanka, det ingår i dom vanliga hushållskostnaderna. Tanka måste man ju hela tiden när man kör varje dag. 
 
Det är två av alla mina nya sparpotter. Jag ska testa mig fram lite resten av året, hur många precent som är lagom till varje del och om jag behöver så många olika sparanden eller om jag ska slå ihop några, eller kanske jag behöver fler. 

Målet är nära

Publicerad 2013-09-24 09:44:11 i Allmänt

Behövs bara att jag får in lönen på kontot så är målet nått! 
Jag kommer inte att redovisa inkomster och utgifter i fortsättningen. Jag kommer att spara på ett helt annat sätt nu. som är krångligt så jag  nöjer mig med att ha koll på det på ett kalkylblad. Det som blir över kommer jag att fördela till en mängd olika saker. en stor del kommer att gå in på ett konto där jag ska spara till renovering. Kommer att behöva spara minst ett år eller två innan det ens är någon mening att börja. Hela huset behöver renoveras. KOmmer gå på ett par hundra tusen. KOmmer såklart ta det i etapper, men vissa saker hönger ihop. Som att det är ingen mening att bara byta köksskåp bara, då vill jag ju samtidigt ha nytt golv, tapeter och vitvaror. 
Förutom såna större sparanden, så kommer jag ha flera potter för pengar som ska användas till olika saker. Kläder, nöjen, hälsa mm. En viss procent ska gå till de lika potterna. Meningen där är att det inte ska sparas allt för lång tid. När jag har tillräckligt i en pott för nåt jag vill göra/köpa så ska det spenderas. 
 
Dessa potter gör jag av två helt olika anledningar. Dels för att det inte ska spenderas för mycket på helt onödiga saker. Och för att jag SKA unna mig saker som jag normalt inte gör, för att jag ansett att det inte varit nödvändigt. Tex. Jag är extremt sällan ute och äter på exempelvis thairestaurangen, för att jag tycker det är onödigt dyrt och jag kan laga mat. Men jag gillar thaimat, och man får det inte lika bra hemma. Därmot köper jag alltför mycket kläder som jag inte behöver, särskilt när det är rea, då köper jag bara för att det är billigt. där behöver jag hejda mig istället. 
 
Ja så ser min plan ut. Ska försöka fortsätta skriva och inspirera och förhoppningvis kanske lyckas hjälpa någon att få bättre ekonomi, börja spara, ta kontrollen över sina pengar. 
Så denna blogg går nu in i en lite annan fas. 

Gör storkok

Publicerad 2013-09-15 17:30:00 i Allmänt

Ett tips för att både spara tid pch pengar. Eftersom jag känner att tiden inte riktigt räcker till, så har det blivit mycket snabb och tråkig mat å sistone. Ibland ingen alls, kanske bara en macka till middag. Men igår Lagade jag massor med mat. Det tog  nog inte mer än 2 timmar tror jag. Men det blev 16 portioner mat, för ca 60 kr! Är det dålig mat för att det är billigt? Nej de tycker inte jag.
Det var billig kassler denna vecka, 39 kr/kg, och bra kvalité var det på den, inte en massa fett och ändbitar som det brukar vara. Eftersom vi knappt dircker nån mjölk så köper jag det sällan, utan har nu börjat köpa torrmjölk, inte så gott att dricka kanske, men funkar utmärkt i maten. Blir mycket billigare oxå, dels för att vi är laktosintolleranta och köper annars dyr laktosfri mjölk. Och för att den inte blir uppdrucken i tid utan får ofta slänga. Men torrmjölk blir inte gammal. Sen använde jag makaroner och spagetti som jag köpte för 5 kr/paket för nån vecka sen. Potatis och morötter som varit billigt i veckan. Av detta, och några saker till blev det:
Makaronipudding, potatis/kassler gratäng, kasslergryta och pastasås. 
 
För två veckor sen gjorde jag samma grej, fast då med köttfärs som var billigt den veckan. Då blev det lasagne, köttfärslimpa, köttfärssås och köttbullar. 
 
Känns som att jag kommit på nåt väldigt smart. Jag är ledig två helger av tre. Och då tre dagar i rad, så jag har både tid och ork att göra dessa storkok. Och så gör jag olika rätter av det som varit billigt att köpa just den veckan. Så slipper jag laga mat under veckorna. Och disken slipper jag oxå. Och städa undan efter varje matlganing. Ett rent fint kök utan disk hela veckorna. Och ingen tid till att laga mat. Varför har jag inte kommit på det här tidigare??
 
 

Segt

Publicerad 2013-09-12 09:25:57 i Allmänt

Nu blev jag seg på att skriva. Känns som lite mycket nu, fast jag borde ha en massa tid, så känns det som att jag behöver ett par dagar extra i veckan. Både jobba och plugga känns som dubbelt jobb fast det inte alls är det. Är bara i skolan 6 timmar i veckan. Och jobbar gör jag ju bara 70%. Men jobbar så mycket kvällar, det gör nog en hel del att det känns som att tiden inte räcker. Kommer hem kl 8, och trots att jag inte sover på ett par timmar så gör jag ingenting mer den dagen. Sen så har Middagshjälpen tagit lite för mycket tid. Jag blev helt besatt av den sidan. Men så har jag nu äntligen beställt en gjutjärnsgryta, till ett värde av ca 1800 kr, helt gratis! Men för att nå dit så får man ligga i. Fota sin mat, lägga in recept, göra specialuppdrag osv. Jag ska försöka lägga lite mindre tid på det nu. Måste börja prioritera min tid lite bättre. Kanske jag borde göra en fördelning så som jag börjat göra med pengar. Är inte riktigt färdig med min plan, men den är en bit på väg. Alltså vad jag ska göra när jag nått målet. Var jag ska stoppa det som blir över varje månad. I procent. 
Det får jag fundera på lite till. 
 
Ledig i helgen, kanske jag försöker skriva några inlägg då. 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela