Från köpstopp till miljonär

Handlar om min resa från fattig till att nå mitt mål att bli miljonär innan jag blir 40 år 2015. Målet nåddes redan september 2013. Nu vill jag inspirera andra att man kan om man vill.

Byteshysteri

Publicerad 2014-05-27 16:42:37 i Allmänt

Facebook gruppen jag är med i som heter Kupongbytarna ( hemlig grupp numera eftersom oseriösa bytt bort redan använda kuponger bl.a) där har det uppstått fullstädig hysteri senaste dagarna pga att Statoil har ett spel som man kan spela en gång om dagen och vinna allt möjligt. Men naturligtvis vinner man det man inte vill ha... Jag har nu två dagar i rad vunnit kaffe, jag dricker inte kaffe. Finns andra som inte dicker cola, som vinner cola osv. 
Första dagarna var det lätt att byta bort sina priser, tills alla insåg hur lätt det är att vinna grejer, och att detta spel ska hålla på hela sommaren, och det kommer totalt att delas ut ca 150 000 priser!! 
Verkar ju helknasigt, men säkerligen tjänar Statoil massor på det. Dels så är det många som tycker det är skämmigt att hämta gratis utan att köpa något annat. Och så kanske man åker dit för att tanka samtidigt som man hämtar sina grejer istället för att tanka på en annan mack. Själv så har jag Statoil 50 meter från jobbet, så jag bara springer in på rasten elelr när jag slutar, och inte har jag någr problem att hämta utan att handla nåt annat. 
Men hur som helst, det gör att nu vill inte folk byta längre för man kan ju vinna själv istället.. Så nu har det börjat bytas tex 3 vinster mot en annan kupong. Själv försöker jag för tillfället byta 5 vinster mot två kuponger. Få se om det går, annars skänker jag väl bort dom till slut. Är ju ganska onödigt att hämta kaffe bara för att det är gratis när man ändå inte tänker dircka upp det.. 
 
Har ni ännu inte hittat spelet. Gå in på statoilse.gevinst.nu och vinn lite grejer :)

Dagens snöstatus

Publicerad 2014-05-23 10:38:00 i Allmänt

JAg vet att det är lite svårt att förstå för sörlänningar hur extremt länge vi har snö här uppe. Precis som det för oss är helt obegripligt hur det kan vara grönt i april. Man ser bilder på gröna gräsmattor i april, när vi fortfarande har en meter snö på gården. Snösmältningen har just börjat då... 
 
Här kommer lite bilder på hur vi har det just idag. 
 
Detta är dundret. Bilden fotad mitt i stan, där finns i alla fall inte nån snö kvar. 
 
 
Där jag går med hundarna, ett par hundra meter från mitt hus, finns en bäck som är lite översvämmad för tillfället, och en del snö kvar i skogen. 
 
 
 
Som synses ingen grönska ännu. Men jag har knoppar på rönnen på gården, men björkarna har knappt ens några knoppar. Några grässtrån har jag börjat få där snön försvann först. Men har ännu en plätt på en kvadratmeter med snö kvar i ett hörn. 
 

Sommar sommar sommar

Publicerad 2014-05-21 21:45:48 i Allmänt

Ja än är det lite tidigt att ropa hej. Inte helt ovanligt att vi får sommarvärme i mitten av maj och sen är det nästan vinter igen fram till midsommar. Men snön smälter i rasande fart, på bara några dagar har jag fått nästan helst snöfritt på gården. Det har till och med börjat växa lite gräs, och rönnarna har knoppar. Ja även björkarna har pyttesmå knoppar, så snart har vi löv på träden. Sommaren är så kort så kort och vintern så offantligt lång här uppe. Men då tar man bättre vara på det lilla. Man blir lycklig av solen, värmen och det gröna. Man är ute så  mycket man kan. Och samlar kraft och energi så man orkar skotta metervis med snö hela vintern sedan.. 
 
Ja de var bara det. Ingen ekonomi, inga tips. Bara lite känsla av lycka så här på kvällskvisten. 

Måndagstips

Publicerad 2014-05-12 10:27:10 i Allmänt

Har man möjlighet att handla på måndag morgon så är det bästa dagen. Eller kanske man hinner på lunchen. Finns även en chans att det blir bra på eftermiddagen, men ju längre tiden går desto mer missar man. Dels så finns ofta varor till nedsatt pris pga av att bäst före datum närmar sig, mer på måndagar än andra dagar. Sen så alla veckans erbjudanden, vissa tar slut väldigt snabbt. Här hos oss brukar det vara så att varorna fylls på på torsdag em, så hann man inte med på måndag har man en ny chans på torsdag. 
Planera inköpslistan efter veckans erbjudanden, man kan spara hur mycket som helst på det. Istället för att ha gjort upp ett matschema i förväg och äta korv när korven är som dyrast osv så kollar man erbjudanden först och sen planerar man vad man ska äta. Och köp storpack när det är riktigt billigt om det handlar om torrvaror eller sånt som går att frysa. 
De flesta butiker har reklambladen på sina hemsidor. 

Billigt

Publicerad 2014-05-10 12:32:00 i Allmänt

Tänkte bara visa ett exempel på hur mycket man kan få gratis. Detta handlade jag idag. Det enda det var fullpris på var jästen. På fiskgratängen var det rabatt för att jag är självskanningskund. Restan är betalt med kuponger. Lindor har ett chokladhjul hela maj, jag vann igår. Barilla har jag bytt till mig då jag hade soja från Smartson som inte fanns här. Minidesserten och Grissinin är från Coops Smaktestarna. Naturgodiset hade jag en rabattkupong på 30 kr. Även Kvargen och frozen youghurt har jag bytt till mig  mot sånt jag inte får tag på här.Totalt för allt detta betalade jag 23 kr! Totala värdet är 262 kr. 
 
 

Månadspeng

Publicerad 2014-05-08 18:07:00 i Allmänt

Jag rotar i arkivet men hittar inget inlägg om månadspeng. Antingen har jag en väldigt konstig rubrik på det eller så har jag helt enkelt inte skrivit om det. Vet att jag däreomot skrivit att jag ska skriva om månadspeng.. så här kommer det nu.
 
Jag tycker att barn ska lärs sig handskas med pengar tidigt. Jag har testat med veckopeng lite av och till redan från fem år. Det funkar inte riktigt i den åldern, men det är olika för olika barn, en del klarar det redan då. 
Att förstå att man måste ha pengar för att man ska kunna köpa det man vill ha. Och ju större barn desto större peng och desto mer ska köpas själv. I börjar räcker en tjuga som dom själva får köpa sitt helggodis för. Jag har sällan köpt godis till mina barn. Första åren undvikit att ge dom det och sedan har dom fått betala själva. Vissa föräldrar är av den åsikten att till helgmyset handlar föräldrarna och barnen ska inte betala det för alla äter av det. Jag tillhör inte den kategorin...  Godis är ingen bra grej, och  måste man ha fredagsmys så måste det inte vara cola och godis för att det ska bli mysigt. Nej vill man ha godis så får man betala för det själv. 
 
Från ca 11-12 år brukar det funka att gå över till månadspeng istället. Och lägga allt mer ansvar från år till år på att det ska betalas saker själv. 
 
Summorna och vad som ska betalas för det har vi förhandlat fram tillsammans, så båda barnen har inte haft exakt lika. 
 
För den yngre ser det ut så här, listan är från 11 år då hon började få månadspeng. 
 
Ålder    Summa   Ska räcka till
11         100        Godis, nöjen, vill ha kläder (allt hon behövde köpte jag, men ibland vill man ju ha saker man inte alls behöver)
12         200         Fylla på mobilen att ringa för, och halva sms årskortet.(innan det fanns årskort med surf, sms, samtalstid)
13         350         Hela mobilkostnaden, alla vardagskläder. (jag köpte fortfarande ytterkläder, skor mm)
14         500         Alla kläder
15         650         Skor
16         850         Allt (Studiebidraget betalas ju ut bara 10 månader, vilket blir ca 850 utslaget på 12 mån.)
18         Både studiebidrag och underhåll går direkt till barnet från 18

Ekonomi med småbarn

Publicerad 2014-05-05 18:04:24 i Allmänt

Nu var det väldigt länge sen som jag hade småbarn. Men kom att tänka på det nu när det verkar vara så himla många som går i väntans tider. Ja kanske inte fler än vanligt, men bland gamla klasskompisa tex, trots att jag själv tycker jag är alldelens för gammal för att skaffa fler. Jag skulle inte orka börja om från början när yngsta är 14. Och det är gravida i kassan både på Ica och Coop.. och på tv ser man stora magar.. Ja hur som helst, åter till ekonomin. 
 
Att köpa allting nytt är helt bortkastade pengar. Även om man planerar att skaffa flera barn så finns ingen anlednig att köpa nytt första året. Kläder blir för litet på bara ett par veckor. Och därför håller kläderna också till flera barn. Vill man nu ha något n ytt så är slutreor bra. Eller önska av släkten, för de flesta brukar ju komma med små pesenter både när barnet föds och sen om man har dop. 
Barnvagn finns heller ingen anledning att slänga 10 000 eller mer på, det är rena vansinnet tycker jag. Man behöve inte följa modet och ha den senaste modellen. Barnet märker ingen skillnad! Och det går precis lika bra att köra en billigare eller begagnad modell. 
Till min första lånade vi en vagn, den var jättebra, hade stora hjul som var perfekta att köra i snö med. Dagens modeller har små hjul som kör fast i 1 cm snö... eller lufthjul som får punka... barnen sover bara bättre ju mer det skakar, så det ä helt onödigt. 
Till den andra köpte jag en ny, men en billig modell, som jag sen sålde och fick hälften tillbaka. 
Spjälsängar har jag lånat till båda. Ville ha sån med nerfällbar sida, och dom verkar vara svåra att få tag på idag, om man inte vill betala massa tusen. 
Matstol köpte jag begagnad för 20 kr.. ville ha hokus pokus, som just då var ute och inte gick att köpa. Densamma har jag sedan haft utlånad till tre barn.. Så mååånga har fått användning för denna stol under säkert 20 års till eller mer (vet inte hur gammal den var när jag köpte den.)
 
Mer då... Ja blöjor behöver man ju. Och det är svårt att få billigt. Men man kan testa sig fram, för vissa barn funkar icas billiga alldelens utmäkrt, medan en del barn får utslag av vissa märken. Sen är alla olika fomade, vissa modeller passar minde bra på vissa barn. 
För dom dyrare märkena finns det klubbar, tex Liberoklubben, så då kan man i alla fall få lite tillbaka i form av tex leksaker. Har inte koll på vad dom har nu för tiden. 
 
Mammakläder är ju även det en dyr historia, som bara används en kort tid. Där är Tradera bra. Både att köpa och sen sälja dom igen. 
 
Lite planering krävs och hålla koll på annonser. Men man kan få det mesta väldigt billigt, eller låna helt gratis av släkt och vänner. 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela